The English version
will be available very soon.

We apologize for any inconvenience.

Geschiedenislespakket

Laat de geschiedenis in de klas herleven! Wat is de Vrede van Utrecht? Waarom was deze zo belangrijk? Wat kunnen we er nu mee? Het geschiedenislespakket verbindt alle projectonderdelen met elkaar. Het vertelt de leerlingen alles over de historie, betekenis en thematiek van de Vrede van Utrecht en laat hen werken met het thema dialoog. Het lespakket kan worden ingezet als voorbereiding op de educatieprojecten van Vrede van Utrecht op School, maar is ook op zichzelf staand te gebruiken.

Groep 1 en 2

In het verhaaltje 'Beertje Brom' zien de kleuters hoe je eigen gedrag kan werken als een spiegel voor anderen: 'Wie goed doet, goed ontmoet.'

 

Groep 3 en 4

Het verhaal 'Hoe de boze koning weer blij werd’ vertelt in kleurrijke prenten over de Spaanse Successieoorlog die uiteindelijk leidde tot de Vrede van Utrecht. De leerlingen gaan aan de hand van het Toen & Nu spel op zoek naar verschillen en overeenkomsten tussen 1713 en nu. Pannenkoeken bakken, schaatsen, dansen en spelen, maar ook oorlog voeren en het land besturen: we deden het toen, en we doen het nu nog steeds.

 

Groep 5 en 6

Door het lezen van het stripboek Vrede van Utrecht 1713-2013 komen de leerlingen alles te weten over 'Wereldoorlog nul', zoals de periode voorafgaand aan de Vrede van Utrecht ook wel wordt genoemd. Ze maken op toegankelijke wijze kennis met de Spaanse koning Karel II, de Franse Zonnekoning Lodewijk de 14e en Willem III, stadhouder en koning van Engeland. Wat hadden zij met de Vrede van Utrecht te maken en waarom gingen ze met elkaar praten in Utrecht?

 

Groep 7 en 8

De film 'Verleden van Utrecht' van RTV Utrecht vertelt de leerlingen alles over de totstandkoming van de Vrede van Utrecht. Waarom vonden de onderhandelingen in Utrecht plaats? Wat ging eraan vooraf en wat waren de gevolgen voor Utrecht en de wereld? Dit onderdeel sluit aan bij de vensters uit de canon: 'Zeehelden en de brede armslag van de Republiek' en 'De wereld in kaart, Atlas Major van Blaeu'.

  

Meer informatie en aanvragen

Alle scholen die voor een of meerdere activiteiten van de Vrede van Utrecht op School kiezen, ontvangen een gratis geschiedenislespakket (ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht). Scholen uit de stad en de provincie Utrecht die niet deelnemen aan activiteiten van Vrede van Utrecht op School en deze nog niet eerder ontvangen hebben kunnen het pakket aanvragen: educatie@vredevanutrecht.nl. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Terug
Google Analytics Alternative